Kako se HIV prenosi?


Pojedinac se može zaraziti virusom HIV-a na nekoliko načina:

  • Ako zaražena tjelesna tekućina (krv, sjemena tekućina, vaginalni i analni sekret) dođe u kontakt s drugom osobom, to omogućava da virus uđe u krvotok te osobe, najčešće za vrijeme vaginalnog i analnog spolnog odnosa. Infekcija je moguća i prilikom oralnog seksa ili preko nekog predmeta (poput seksualnih pomagala), ali to se događa vrlo rijetko.
  • Narkomanski pribor, poput igala i šprica, također predstavlja opasnost od zaraze ukoliko ga je prethodno koristila zaražena osoba. Pribor koji se višekratno koristi uvijek sadrži tragove krvi koja može biti zaražena.
  • Žena koja ima HIV može ga prenijeti na dijete za vrijeme poroda, za vrijeme dojenja, pa čak i preko krvi prije nego što se dijete rodi.
  • U zemljama koje nemaju razvijen sustav testiranja krvi za transfuziju moguća je infekcija primanjem takve krvi. To se može dogoditi i ukoliko se koriste krvni pripravci koji su napravljeni od zaražene krvi. Ovakav način prijenosa nije moguć kod nas jer se svi uzorci krvi analiziraju prije nego što se koriste u zdravstvu. U teoriji je moguć i prijenos preko doniranih organa, ali kod nas to također nije slučaj.

Iako bi se virus HIV-a mogao prenijeti prilikom svakog nezaštićenog spolnog odnosa za zaraženom osobom, to nije slučaj. Ipak, u nekim situacijama je prijenos vjerojatniji:

  • U slučaju visoke viremije (eng. viral load), tj. visoke razine virusa prisutnog u krvi, uglavnom tijekom prvih tjedana ili mjeseci zaraze. Uzimanje odgovarajuće terapije može smanjiti razinu virusa u krvi.
  • Ukoliko partner ima još neku spolno prenosivu infekciju (SPI), jer ostale spolno prenosive bolesti olakšavaju prijenos virusa HIV-a s jedne osobe na drugu.
  • Analni seks pruža veći rizik za prijenos virusa od vaginalnog seksa. Oralni seks pruža manji rizik od analnog i vaginalnog seksa. Najveći rizik od prenošenja virusa pruža dijeljenje igle i šprice sa zaraženom osobom.