Što je HIV, a što AIDS?

 

Što je HIV?


HIV  je virus koji uzrokuje AIDS, a naziv je nastao od kratice engleskog naziva ˝Human Immunodeficency Virus˝ tj. u prijevodu „virus humaneimunodeficijencije“.

Postoje dva tipa HIV-a:  HIV-1 (odgovoran je za pandemiju) i HIV-2 (ograničen na području zapadne Afrike).

HIV spada u porodicu Retrovirusa (rod Lentivirus), a ulaskom u ljudski organizam virus napada specifičnu vrstu bijelih krvnih stanica, T-limfocite koji na sebi imaju CD4 receptore (tzv. CD4+  limfocite) te se u njima množi, uništava ih i tako postupno dovodi do slabljenja imuniteta.

 

Što je AIDS?

 

AIDS je kratica od engleskog naziva ˝Acquired Immunodeficiency Syndrome˝ što u prijevodu znači sindrom stečene imunodeficijencije. Istoznačna francuska kratica za ovu bolest je SIDA ˝Syndrome d´ imunodeficiencience acquise˝.

Izraz SIDA (a tako i izvedenica sidaš i sl.) se izbjegava u Hrvatskoj radi negativne konotacije čime smanjujemo stigmatizaciju oboljelih.

AIDS je smrtonosna, neizlječiva, spolno prenosiva bolest, a prenosi se i krvlju, te s majke na dijete tijekom trudnoće, poroda i dojenjem. Ova je bolest krajnji i najteži stadij HIV infekcije uzrokovan teškim oštećenjem imunološkog sustava.

Potrebno je istaknuti da osoba koja je inficirana HIV-om ne mora ujedno imati i AIDS. Dijagnoza AIDS-a postavlja se na temelju broja CD4+ limfocita, te prisustva oportunističkih infekcija i malignih bolesti koje se pojavljuju tijekom HIV infekcije.