TESTIRAJ SE

Iako vrlo zastrašujuće, testiranje je jedini način da saznate svoj HIV status.

Nema ničeg goreg od zabrinutosti – ako postoji mogućnost da ste pozitivni, otiđite na testiranje. Ako test ispadne negativan, odlično. No, ako ispadne pozitivan, barem ćete znati na čemu ste; i biti u prilici prikladno promijeniti svoj način života, te ako je potrebno, započeti sa terapijom koja će usporiti progresiju virusa. Velike su šanse da ćete proživjeti dugi život.

Ako se prepoznajete u kojoj od sljedećih tvrdnji, možda biste trebali ozbiljno razmisliti o odlasku na testiranje:

• Jeste li imali seksualni odnos (vaginalni, oralni ili analni) bez korištenja kondoma (ili tankog, pravokutnog komada lateksa ili poliuretana prilikom oralnog seksa)?
• Jeste li doznali da vaš partner nije bio monogaman (da je imao seksualni odnos sa drugim partnerom)?
• Jeste li bili seksualno napadnuti?
• Je li vam pukao kondom tijekom seksualnog odnosa?
• Jeste li dijelili igle ili šprice, ili doznali da je vaš partner dijelio igle?
• Jeste li imali više seksualnih partnera?
• Jeste li doznali da je vaš partner bio izloženi virusu HIV-a, ili da je netko od vaših prošlih partnera HIV pozitivan?
• Je li vam nedavno dijagnosticirana neka druga spolno prenosiva bolest?

Kako testiranje funkcionira?

Kada odete na testiranje na HIV, u laboratoriju ispitaju vašu krv za prisutnost antitijela koja vaš imunološki sustav stvara kako bi se borio protiv virusa HIV-a. Iako ta antitijela nisu u stanju uništiti virus, njihova prisutnost u krvi potvrđuje zarazu. Ako na testiranju otkriju prisutnost tih antitijela, onda ste HIV pozitivni (HIV+).

Kada otići na testiranje?

Većina krvnih testova može otkriti zarazu HIV-om nakon tri mjeseca prvotnog izlaganja virusu, iako je ponekad potrebno do šest mjeseci kako bi broj antitijela u krvi dosegao razinu potrebnu za otkrivanje. Uglavnom se preporuča odlazak na testiranje šest mjeseci nakon posljednjeg mogućeg izlaganja virusu. Ako se testirate ubrzo nakon izlaganja, trebali bi ponoviti test poslije nekoliko mjeseci kako bi potvrdili rezultat.

Što dalje?

Dobivanje rezultata vašeg testa na HIV je emocionalan događaj i bez obzira na rezultat, trebali bi pažljivo razmisliti što ćete učiniti dalje.

Ako test pokaže da ste HIV negativni, pazite da se nastavite štititi. Ako ste seksualno aktivni, osigurajte da svaki puta upotrijebite kondom, i da ih ispravno koristite. Ako koristite intravenozne droge, pripazite da svaki put koristite sterilizirane igle i šprice, i nikada nemojte dijeliti svoj pribor. Također biste trebali ponoviti testiranje nakon šest mjeseci kako bi potvrdili negativan rezultat.

Ako test pokaže da ste HIV pozitivni, što prije poduzmete ispravne korake da zaštitite svoje zdravlje i zdravlje vama bliskih ljudi, tim bolje. Terapija lijekovima i zdrav način života mogu pomoći da ostanete zdravi. Primjena ispravne terapije može odgoditi nastupanje AIDS-a, i spriječiti pojavu nekih po život opasnih bolesti. Trebali biste …

• Porazgovarati s liječnikom, čak i ako se ne osjećate bolesni. Po mogućnosti, otiđite liječniku koji ima iskustva sa liječenjem HIV-a. Konzultirati se sa nekime o terapijskim mogućnostima koje vam se nude je važan prvi korak.

• Testirajte se na tuberkulozu. TB često prati zarazu HIV-om, stoga je moguće da ste već i zaraženi tuberkulozom, a da toga niste svjesni. Tuberkuloza je ozbiljna bolest, no uspješno ju se liječi pod uvjetom da ju se pravovremeno otkrije.

• Budite pažljivi prema svom imunološkom sustavu. Pušenje cigareta, intenzivno konzumiranje alkohola ili konzumiranje drugih rekreativnih droga može oslabiti vaš imunološki sustav. Ako trebate pomoć sa prestankom, porazgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim programima odvikavanja.

• Pronađite sustav podrške. Emotivni i psihički izazovi pred vama mogu biti iznimno teški, i od velike je pomoći ako ste okruženi ljudima koji razumiju što prolazite. Pitajte svog liječnika da vam preporuči savjetnike i grupe podrške.