Vrste testova


Jedini način da se potvrdi HIV infekcija je testiranje. Osobe koje su imale rizičan spolni odnos trebale bi otići na testiranje. Testiranje se može obaviti anonimno i besplatno u centrima za savjetovanje i testiranje.

Indirektnim testovima (ELISA) utvrđuje se prisustvo protutijela prema HIV-u. Ta se protutijela obično javljaju do 12 tjedana (3 mjeseca) nakon kontakta s virusom. Prema tome, da bi test bio pouzdan, potrebno ga je primijeniti najmanje 12 tjedana nakon mogućeg datuma zaraze. Nakon reaktivnog ELISA testa pristupa se konfirmacijskim testovima (western blot, PCR) prije zaključne dijagnoze.

Direktnim testovima se potvrđuje prisustvo genetskog materijala virusa u plazmi. Ovi testovi koriste se za određivanje broja virusa u krvi (viremija), što je veoma bitan podatak za donošenje odluke o započinjanju terapije ili za praćenje uspješnosti terapije.

ELISA

“Enzyme-Linked Immunosorbent Assay” je laboratorijski test kojim se u krvi otkrivaju protutijela na uzročnike bolesti. Time se dobiva neizravna informacija o infekciji. Test na HIV otkriva protutijela prema HIV-u. U slučaju pozitivnog rezultata, potrebno je učiniti potvrdni test, na primjer tzv. Western Blot test.

Rezultat testa može biti:
HIV pozitivan
HIV negativan

WESTERN BLOT

“Western Blot” je test koji detektira specifična protutijela i kojim se koristi kao potvrdni test u slučaju pozitivnih rezultata testa ELISA. Dva uzastopna pozitivna testa ELISA potvrđena pozitivnim Western blot testom, znače da je testirana osoba HIV pozitivna (inficirana HIV-om).