HIV i Ljudska prava

Tribina povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. 2009 god.

 


Tribina se održala u Zaprešiću 4. 12. 2009. povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, koji se u svijetu obilježava prvog dana u prosincu, i ove godine, samo dan nakon toga, obilježila je art scena Zaprešić i FKVKZ u suradnji s udrugom "Lux Vitae", a na njoj su govorili vodeći stručnjaci u Hrvatskoj koji se bave ovom tematikom. Branko Kolarić iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije govorio je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i svijetu.

Sanja Belak Kovačević iz Centra za psihosocijalnu pomoć osobama s HIV-om dala je presjek rezultata istraživanja koje se bavilo pitanjem jesu li oboljeli od HIV-a u Hrvatskoj diskriminirani, u kojim aspektima života te u kojem razmjeru.

Generalni zaključak se nameće da osobe koje boluju od HIV-a doživljavaju diskriminaciju u svim sektorima društva, a ponajviše je diskriminacija zastupljena u zdravstvenom sektoru nakon što osoba obzani svoj status. Ovi rezultati su poražavajući i ukazuju da se treba ozbiljno poraditi na edukaciji osoba svih profila i zanimanja.
Iva i Maja Krosl ypeer edukatori iz udruge Lux Vitae govorile su o potrebi i specifičnosti edukacije o HIV-u u školama.

U sklopu tribine prikazao se i dokumentarni film "HIV U HRVATSKOJ" napravljen od strane udruge ISKORAK-Centar za prava seksualnih i rodnih manjina, a pod pokroviteljstvom UNDP Hrvatska.

Film se može pogledati ovdje