Prvi regionalni sastanak provoditelja tretmana s počiniteljima

obiteljskog nasilja održan je u Berlinu od 28. do 30. rujna.

 


Sudjelovalo je 25 sudionika iz 10 zemalja (Bugarska, Poljska, Rusija, Estonija, Srbija, Češka, Albanija, Bosna i Hercegovina, Moldavije i Hrvatska). Ideja regionalnog europskog sastanka bila je dijeljenje znanja i suradnje u jugoistočnoj Europi te dobivanje povratne informacije o specifičnoj situaciji i potrebama članica organizacije u regiji.

Početkom srpnja, koncept tim formiran je od pet članova mreže WWP-EN (Work with perpetrators - European Network): Atila Uligaj - Woman to woman (ALB), Sandra Jovanović - OPNA (SRB), Tomislav Vurušić - Lux Vitae (HR), Neli Zhekova - Bulgarian Gender Research Foundation (BG) i Milan Manojlović - OPNA (SRB), pod koordinacijom Heinricha Geldschläger - Conexus (E). Tim je distribuirao upitnik svim sudionicima kako bi prikupio važne podatke i povratne informacije o njihovim glavnim očekivanjima, interesima i željama za ovaj susret

. Prikupljene informacije koristile su se kao temelj za pripremne radove koje su pružile vrijedne podatke o glavnim područjima na koja se treba usredotočiti u radu s počiniteljima obiteljskog nasilja, kako bi to doprinijelo što boljem sastanku.

 

Kroz SWOT analizu smo na regionalnom sastanku razvili ciljeve i prve korake za buduće akcije. Također smo mogli sudjelovati u mnogim zanimljivim radionicama prezentiranima od kolega iz raznih krajeva Europe. Mnogi sudionici na regionalnom sastanku dijele zajednički problem: problem s održivosti rada s počiniteljima obiteljskog nasilja zbog nedostatka financijskih sredstava.

Uzimajući u obzir sve prednosti i slabosti, mogućnosti i prijetnje, koncept tim odlučio je započeti međusobnu suradnju gdje bi razradio zajedničke ciljeve i probleme te u nekom trenutku započeo zajednički projekt u vezi rada s počiniteljima obiteljskog nasilja.

Predstavnik naše udruge je na regionalnom sastanku imao kratko izlaganje o radu s počiniteljima obiteljskog nasilja u Istarskoj županiji te je rad s počiniteljima u IŽ prezentiran i putem postera