Proljetni Europski tjedan testiranja na HIV, hepatitis i druge spolno prenosive bolesti od 14. do 21. svibnja 2021.

 

 

Ovo izazovno vrijeme COVID-19 pandemije dovelo je do brojnih prepreka u pružanju i održavanju dostupnih usluga testiranja i liječnja HIV-a, hepatitisa i drugih spolno prenosivih bolesti.

 

Ovom inicijativom želimo naglasiti, uz važnost uspješnog odgovora na COVID-19, i važnost integriranog testiranja na HIV, hepatitis i spolno prenosivih bolesti kada god je to moguće!

 

Europski tjedan testiranja na HIV, virusne hepatitise i sifilis (European Hepatitis-HIV Testing Week), kojim se pozivaju europske zemlje da promotivnim akcijama omoguće lakši pristup testiranju, a informiranjem doprinesu zdravstvenom prosvjećivanju o koristima testiranja, ranog otkrivanja infekcija i pravovremenog liječenja. Obilježava se od 14. do 21. svibnja 2021. godine. U današnje vrijeme postoje lijekovi koji sprečavaju razmnožavanje virusa i razvoj komplikacija, kojima se infekcija HIV-om može uspješno liječiti, a hepatitis C, kao i druge spolno prenosive bolesti, i izliječiti. Stoga je važno informirati javnost o koristima izbjegavanja rizika za ove infekcije, testiranja i ranog otkrivanja HIV-a, hepatitisa I drugih spolno prenosivih bolesti, a u slučaju potrebe, liječenja.

 

Udruga LUX VITAE podržava ovu inicijativu od njenih početaka 2015. godine te promovira integrirano testiranje!

 

Gdje se sve osobe mogu testirati te koje promotivne akcije se provode tijekom Proljetnog Europskog tjedana testiranja na HIV, hepatitis i druge spolno prenosive bolesti od 14. do 21. svibnja 2021. pronađite na web stranicama:

http://www.testingweek.eu/

http://www.eurotest.org/