Zagreb, 06. ožujak 2013. god.

JUTARNJI LIST prenosi vijest: Američka djevojčica izliječila se od HIV-a

 

Vijest o 2,5-godišnjoj američkoj djevojčici izliječenoj od HIV-a, Vijest je prezentirana na Konferenciji o retrovirusima i oportunističkim infekcijama u Atlanti, bombastično je odjeknula diljem svijeta. Na spomenutoj konferenciji sudjeluje i prof. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za HIV/AIDS Klinke za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, koji je za Jutarnji list komentirao taj medicinski fenomen.

Zanimljiv slučaj:

- Riječ je o jako zanimljivom prikazu djeteta koje je imalo HIV u tijelu, a sada bez primjene antiretrovirusnih lijekova, standardnim metodama, virusa nema u tijelu. Stoga se može govoriti o nekoj vrsti izlječenja - rekao je Begovac koji smatra da je slučaj zanimljiv i neobičan iz više razloga. - Riječ je o djetetu kod kojeg je odmah nakon porođaja utvrđena zaraza HIV-om, a 30 sati nakon rođenja započeto je antiretrovirusno liječenje. Majka je samoinicijativno prekinula antiretrovirusno liječenje kada je dijete bilo u dobi od 18 mjeseci. Nakon toga, sa 26 mjeseci u tijelu djeteta nalaze se genski tragovi virusa, ali nema virusa koji ima sposobnost umnožavanja. Nema čak ni protutijela na HIV - pojasnio je Begovac.


Prikaz je neobičan i po tomu što je majka imala u času porođaja relativno malu količinu virusa u krvi i visok broj limfocita CD4+, što znači da je bila u fazi zaraze HIV-om kada liječenje još nije potrebno i kada je šansa zaražavanja djeteta relativno mala. Naravno, neobično je i to što se održala konferencija za tisak prije nego li je dijete prikazano na službenom programu konferencije.

- Govori se o funkcionalnom izlječenju, no taj pojam podrazumijeva da postoji imunosni odgovor prema virusu, što se u ovom slučaju nije dogodilo. Dakle, mi trenutno nemamo ni pravi naziv za ovaj fenomen - dodao je Begovac.
Naš sugovornik istaknuo je kako je amerićka djevokčica primala standardnu antiretrovirusnu terapiju.

- Tu terapiju i mi u Hrvatskoj primjenjujemo kod djece. Trenutno kod nas liječimo osmero djece mlađe od 18 godina - istaknuo je Begovac koji je oprezan oko donošenja konačne ocjene da je američka djevojčica potpuno izliječena.

Period pračenja:

- Razdoblje praćenja toga djeteta relativno je kratko. Nadalje, riječ je o jednom djetetu i bilo bi potrebno potvrditi slična opažanja u druge djece. Prva implikacija koja se nameće jest: što učiniti s drugom djecom koja su također rano, dakle unutar 30 sati, od porođaja započela standardnu antiretrovirusnu terapiju s tri lijeka. Treba li liječenje prekinuti ili ga prekinuti ovisno o prethodno učinjenim pretragama? - propituje Josip Begovac.

Kritično u Africi:

- Za djecu i odrasle kod kojih je antiretrovirusno liječenje započeto kada već imamo etabliranu zarazu HIV-om prekidanje liječenja pogoršava zdravstveno stanje i nadalje se ne preporučuje. Taj prikaz može promijeniti praksu postavljanja dijagnoze zaraze HIV-om u novorođenčadi, s naglaskom na brzoj dijagnostici i brzom liječenju odmah nakon porođaja - dodao je Begovac.


Naš stručnjak ističe kako je mali broj djece u svijetu kod kojih je liječenje započeto tako rano, praktično odmah nakon poroda.
- Nažalost, najveći broj HIV pozitivne djece rađa se u subsaharskoj Africi, gdje uobičajena dijagnostika zaraze HIV-om u novorođenčadi nije dostupna - upozorio je Begovac.
Naš sugovornik naglasio je kako moderna medicina raspolaže postupcima pomoću kojih se može gotovo eliminirati put prijenosa s majke na dijete.


- Antiretrovirusno liječenje trudnica uz profilaksu infekcije u novorođenčadi je već dovelo do značajnog smanjenja rađanja djece koja su zaražena HIV-om. Nažalost, mnoge se trudnice ne testiraju na HIV. U ovom slučaju učinjen je brzi test na HIV neposredno prije porođaja i tako je otkrivena zaraza HIV-om u majke - rekao je Begovac.

Nada u liječenje:

- Dakle, testiranjem trudnica, antiretrovirusnim liječenjem i profilaksom možemo mnogo više učiniti nego pojedinačnim liječenjem novorođenčeta u nadi izliječenja. Ali, u svakom slučaju, otvara se još jedna mogućnost eliminiranja zaraze HIV-om u djece - naglasio je Begovac.
Naš sugovornik osvrnuo se i na “berlinskog pacijenta”, Timothyja Raya Browna (44), koji je poznat kao prvi slučaj izlječenja od HIV/AIDS infekcije.
- Kod Timothyja Browna bila je posve druga situacija. Bila je riječ o osobi zaraženoj HIV-om koja je dobila leukemiju. U sklopu liječenja leukemije, koja je uključivala i zračenje cijelog tijela, učinjena je transplantacija krvotvornih stanica, koje nisu prijemčive na HIV. Postupak je uspio i smatramo da je Timothy Brown izliječen od HIV-a.

Kobne nuspojave:

Taj se postupak ne može primijeniti na sve osobe zaražene HIV-om jer ima previše nuspojava. No, s postojećim antiretrovirusnim liječenjem osobe zaražene HIV-om mogu doživjeti gotovo normalnu starost - ustvrdio je Begovac te se osvrnuo i na tijek konferencije u Atlanti.
- Ulažu se znatni napori u istraživanja koja za cilj imaju izlječenje HIV infekcije, ali zasad nemamo naznaka postupaka koji bi se u praksi mogli primijeniti. Jedna od najznačajnijih novina na konferenciji su prikazi uspješnosti liječenja hepatitisa C u osoba zaraženih HIV-om. Naime, niz se novih lijekova danas ispituje za liječenje hepatitisa C i možemo uistinu govoriti da se nalazimo na prekretnici, otvaraju se mnoge nove mogućnosti učinkovitog liječenja svih genotipova hepatitisa - zaključio je Josip Begovac.

Trideset godina od otkrića virusa HIV-a, sve je počelo kada je čovjek pojeo zaraženu čimpanzu

Ove godine obilježava se 30 godina od otkrića HIV-a (virus humane imunodeficijencije) koji uzrokuje AIDS. HIV su u veljači 1983. godine izolirali francuski znanstvenici Luc Montagnier i Francoise Barre-Sinoussi iz Institituta Pasteur u Parizu koji su za to otkriće nagrađeni Nobelovom nagradom za medicinu 2008. godine.


Otkriće HIV-a bilo je i predmet jedne od najvećih znanstvenih svađa 20. stoljeća. Naime, nekoliko mjeseci nakon što je Montagnier otkrio HIV, virus je izolirao i poznati američki znanstvenik Robert Gallo koji je prisvojio otkriće. Izbio je velik skandal, a nakon desetljeća polemika, svađa i sudskih procesa, Gallo je Montagnieru priznao prvenstvo otkrića. Iako vjerojatno nikad nećemo znati sve detalje o tome kako je počela epidemija AIDS-a, danas znamo da je ishodište te bolesti u južnom Kamerunu, gdje su znanstvenici otkrili SIV, virus koji nose čimpanze, a praktički je identičan HIV-u.
Gotovo je sigurno da se prvi čovjek zarazio HIV-om loveći čimpanzu kako bi je pojeo. Nakon što je ušao u ljude, virus je mutirao i postao zloglasni HIV.


- Genetičari smatraju da se pretvorba SIV-a u HIV dogodila između 1884. i 1924. godine, najvjerojatnije oko 1908. - rekao je za Nedjeljni Jutarnji Craig Timberg, autor knjige “Tinderbox” o porijeklu HIV/AIDS epidemije. “Ground zero” za širenje HIV infekcije bila ja Kinšasa (nekadašnji Leopoldvile), gdje je kombinacija guste napučenosti stanovništva, modernog prometa i prostitucije pomogla širenju spolno prenosivih bolesti poput sifilisa i gonoreje. - Nitko nije znao u to doba, ali HIV se širio duž istih ruta - ustvrdio je Timberg. Prvi slučajevi bolesti na Zapadu zabilježeni su u ljeto 1981. godine u New Yorku i San Franciscu kod homosekusalaca čiji je imunološki sustav bio smrtonosno narušen.
Fatalna bolest nazvana je AIDS ili sida (sindrom stečenog nedostatka imuniteta) i ubrzo se proširila diljem svijeta, a dosad je odnijela više od 25 milijuna ljudskih života.


U subsaharskoj Africi oko 387.500 djece uzima antivirusne lijekove, no procjene govore da su lijekovi protiv HIV-a u toj regiji potrebni čak za dva milijuna djece.
Hrvatska i dalje spada u zemlje s malim brojem zaraženih HIV-om: od 1985. do listopada 2012. godine u nas su zaražene 1002 osobe, od čega 18 djece.