Savjetovanje?Dobrovoljno savjetovanje i testiranje je razgovor osobe koja se dolazi testirati i osobe koja savjetuje (liječnik ili educirani savjetnik). Savjetovanje se obavlja uglavnom prije i nakon testiranja na HIV.

 

Cilj savjetovanja je:

  • da se osoba ohrabri da misli o svojim problemima;
  • da ih bolje razumije;
  • da sama odabere rješenje, bez prinude ili “gotovog paketa” savjeta.

Savjetovanje o HIV/AIDSu ima za jedan od svojih ciljeva prevenciju prenošenja i širenja HIVa. Ono osigurava psihološku i socijalnu podršku osobama koje su već inficirane HIVom ili oboljele od AIDSa. Pruža podršku na taj način što će im pomoći da donesu konstruktivne odluke o vlastitom načinu življenja, povrate samopoštovanje te unaprijedi (u većini slučajeva) narušene obiteljske i druge društvene odnose.

U savjetovalište možeš doći kada god osjetiš potrebu za tim! Tijekom savjetovanja možeš razgovarati otvoreno, postavljati pitanja, govoriti o svojim nedoumicama, strahovima i brigama, bez bojazni da će te netko osuditi i ismijavati zbog tvojih problema.

Kada budeš htio/htjela otići k liječniku, možeš osjetiti nelagodu, strah ili sram jer moraš objasniti kakve se to promjene događaju na tvom tijelu. Ne brini se! Liječnici i medicinsko osoblje koji rade u zdravstvenim ustanovama, u svome poslu stalno se susreću sa seksualno prenosivim bolestima. Budi svjestan/svjesna toga da se s time moraš suočiti prije ili kasnije, i da je utoliko bolje da se liječniku obratiš što prije, jer neke od seksualnih bolesti mogu biti mnogo štetnije za tvoje zdravlje ako na vrijeme ne počneš s liječenjem.

Važno je napomenuti da je testiranje BESPLATNO i ANONIMNO.

 

o testiranju